لوگو پیشگام نور

نورپردازی یکنواخت و کاربردهای آن در نمای ساختمان

فهرست مطالب

نورپردازی یکنواخت چیست؟ چه ارتباطی با نورپردازی عمومی دارد؟ در دنیای امروزی، بخش زیادی از دکوراسیون، با نورپردازی و نحوه انتخاب روشنایی برای محیط گره خورده است. نورپردازی عمومی یا یکنواخت، یکی دیگر از روش های بسیار کاربردی نورپردازی می باشد. همانطور که می دانید دیگر نمی توان یک محیط را بدون نورپردازی استاندارد، زیبا و البته بهینه تصور نمود. این باور در سال های قبلی، شکل تخصصی و حرفه ای ترس به خود گرفت. به عنوان مثال، در گذشته نورپردازی ساختمان تنها بخشی از فرآیند دکوراسیون بود. به طوری که در بهترین حالت سبب به زیبا دیده شدن محیط می شد. امروزه فرایند نورپردازی یکنواخت، به یکی از اصلی ترین بخش‌ های طراحی دکوراسیون داخلی تبدیل شده است. این نورپردازی، علاوه ‌بر روشن و زیباتر کردن فضا، می تواند تغییرات اساسی زیادی را در محیط ایجاد کند.

طراحان داخلی به این فکر بودند که کدام روش نورپردازی می تواند خانه را بزرگتر نشان بدهد. با تلاش های فراوان، پی به نورپردازی و روشنایی یکنواخت بردند. لازم است بدانید که نورپردازی نیز مثل علوم دیگر معماری و طراحی داخلی،‌ به فرآیندی تخصصی تبدیل شده است. در ادامه این مطلب از پیشگام نور، قصد داریم شما را با نورپردازی یکنواخت معماری، محوطه، ساختمان و … آشنا کنیم. آشنا شدن با این تکنیک‌ های نورپردازی می تواند صد ها ایده نورپردازی را به شما بدهد.

مطالب مرتبط : نورپردازی استودیو

فهرست عناوین بررسی شده :

1. آشنایی با نورپردازی یکنواخت
2. نورپردازی یکنواخت در معماری
– نورپردازی مستقیم
– نورپردازی غیر مستقیم
– نورپردازی مستقیم و غیر مستقیم
3. نورپردازی یکنواخت نمای ساختمان
4. نورپردازی بیرون ساختمان
– روشنایی یکنواخت محوطه

آشنایی با نورپردازی یکنواخت

اگر در میان انواع مدل های نورپردازی، این روش انتخاب شماست. باید گفت که این نوع نورپردازی در نورپردازی نمای رومی ، روشنایی کلی محیط را تامین می کند. به طوری که می تواند نور کاملا مناسب و اندازه ای را برای دیدن محیط و اشیا پیرامون فراهم سازد. همچنین لازم است برای انجام این نورپردازی، از ابزار های روشنایی مناسب استفاده کنید. روشنایی یکنواخت می تواند توسط چراغ خطی، چراغ‌ توکار، آباژور یا لوستر آویز، چراغ مخفی،‌ هالوژن و … تامین شود. وجود یک یا چند منبع نور در هر محیط از یابد های تامین روشنایی یکنواخت در هر محیطی است. یکی از مشخصات بارز نور عمومی، یکنواختی و diffuse بودن آن می باشد. به طوری که درخشندگی بیش از حدی را نباید ایجاد کنند.

مهم‌ترین نکته‌ای که در نورپردازی یکنواخت اهمیت دارد،‌ یک‌دست بودن نور و روشنایی است. به بیانی دیگر، باید گفت که نباید بخشی از محیط تاریک و بخشی دیگر روشن باشد. چه بسا توزیع نور به صورت عمومی و استاندارد در نورپردازی های یکنواخت بسیار اهمیت دارد. یکی از اشتباهات رایج در این سبک از نورپردازی، این است که اغلب چنین می پندارند که استفاده از ابزار های روشنایی متفاوت، برای ایجاد روشنایی، بیش از حد است. این درصورتی است که یکی از مهم ترین و اساسی ترین اصول نورپردازی عمومی یا یکنواخت، متعادل بودن نور است. لازم است هنگام طراحی، نور زیاد چشم را نزند و بیش از حد نباشد. برای اینکه کنترل نور را در این فضا در دست داشته باشید، بهتر است از لوازم قابل کنترل استفاده کنید. مثلا برای روشن کردن هالوژن ها و نور مخفی، از دو کلید جداگانه استفاده نمایید. با این کار می توانید نسبت نور را در هر ساعت و هر زمانی، متناسب با شرایط محیط کنترل کنید.

 نورپردازی یکنواخت در معماری

برای نورپردازی یک حجم معماری، آن را به فرم های ساده تر تجزیه می کنند. در قدم اول، نور یکنواختی را روی محیط در نظر می گیرند . سپس برای برجسته کردن عناصر، از نور تاکیدی استفاده می نمایند. برای ایجاد روشنایی یکنواخت روی نما، لازم است تا چراغ های روی پایه یا روی بنای مقابلشان نصب شوند. همچین پخش شدت نور این چراغ ها متناسب با فاصله آنها تا ساختمان، به صورت متوسط ، باز یا بیضی است. کمترین فاصله چراغ ها از ساختمان باید، یک سوم ارتفاع آن ساختمان باشد. با انجام این دستور، می توان از ایجاد سایه های غیر طبیعی و کشیده جلوگیری کنید.
توصیه می شود چراغ ها را روی خود ساختمان قرار دهید تا افکت های جذاب و دیدنی به وجود بیاید. این چراغ ها در نورپردازی یکنواخت در معماری باید ابعاد کوچکی داشته باشند. بهتر است هنگام طراحی نما به نورپردازی آن نیز توجه داشته باشید. در صورت امکان بهتر است تا چراغ ها را از نظر پنهان کنید. چرا که دیده شدن آنها مخصوصا در طول روز، ناخوشایند است.

چراغ ها باید ترجیحا در محل هایی قرار گیرند که دسترسی به آنها برای تعمیر و نگهداری راحت باشد. به طوری که انجام بازدید دوره ای به آسانی امکان پذیر باشد. همچنین هیچ نیازی به تجهیزات و ماشین آلات خاص نداشته باشند. چراغ هایی که نور را به سمت بالا پخش می کنند از نظر نگهداری و تمیز کردن اهمیت زیادی دارد. چرا که در اثر خاک گرفتگی بازدهی آنها کاهش می یابد. نورپردازی یکنواخت در معماری، به صورت مستقیم، غیر مستقیم و ترکیبی از این دو انجام می شود. در ادامه برای آشنایی بیشتر شما، به توضیح مختصری از هر کدام از موارد نام برده شده بالا، پرداخته ایم.

1. نورپردازی مستقیم و پخش :

این شیوه از نورپردازی، معمولا نور محیط را به صورت کامل تامین می کند. که این نور به صورت یکنواخت روی سطح افقی پخش می شود. این نور با روشن کردن محیط، رفت و آمد را در فضا ممکن می سازد. برای ایجاد این روشنایی به صورت مستقیم، می توانید از چراغ های فروتاب و سیستم های نوری با زاویه پخش استفاده کنید. روشنایی حاصل شده از این نوع نورپردازی، ملایم و یکنواخت است. در نتیجه سایه ها و بازتاب های کمی را در محیط ایجاد می کند. میکند. کم بودن سایه ها باعث می شود که حجم اجسام و شکل و بافت سطوح به خوبی تشخیص داده نشوند.

2. نورپردازی غیر مستقیم :

نورپردازی یکنواخت، به وسیله نورپردازی غیر مستقیم نیز انجام می شود. در نورپردازی غیر مستقیم از سقف، از دیوار یا سطوح دیگر به عنوان بازتاب کننده ثانویه استفاده می کنند. مسلما این بازتاب کننده ها، باید رنگ روشن و ضریب انعکاس بالایی داشته باشند. نورپردازی غیر مستقیم، باعث بزرگنمایی محیط پیرامون می شود و حس باز بودن را به ساکنین القا می کند. همچنین روشنایی سقف و قسمت های بالای دیوار، می توانند یک محیط آرام بخش ایجاد کنند. لازم است بدانید که روشنایی حاصل از نور غیر مستقیم، بسیار ملایم و یکنواخت خواهد بود. این نور نیز سایه ایجاد نمی کند و تشخیص جزییات حجم سه بعدی اجسام به سختی صورت می گیرد.

اگر نورپردازی یکنواخت فقط به صورت غیر مستقیم انجام شود، فضا تخت می شود. نورپردازی غیر مستقیم از نظر مصرف انرژی در مقایسه با نورپردازی مستقیم، دارای بازدهی کمتری است. در نتیجه برای داشتن همان مقدار سطح روشنایی به چراغ هایی نیاز داریم که توان مصرفی بالایی داشته باشند.

3. نورپردازی مستقیم و غیر مستقیم :

در این روش از نورپردازی، از چراغ هایی استفاده می کنند که نور را هم به سمت بالا و هم به سمت پایین بتاباند. نوری که به سمت بالا تابیده می شود، به وسیله سقف و قسمت های بالای دیوار مجددا به سمت زمین بر می گردد. نور غیر مستقیم سبب فراخ تر نشان داده شدن محیط می شود. قسمتی از نور که به صورت مستقیم تابیده می شود، روشنایی لازم را برای نور های چشمی فراهم می سازد. این نور باعث می شود تا اشیا به راحتی دیده شوند.

 نورپردازی یکنواخت نمای ساختمان

ساختمان ها به همان اندازه ای که در طول روز به خوبی دیده می شوند، نیاز دارند در شب نیز زیبا جلوه کنند. نورپردازی بخشی از هویت ساختمان را تشکیل می دهد. در واقع روشنایی از حجم، بدنه و نمای ساختمان یک پیکر می سازند که یکدیگر را تکمیل می کنند. ورود تکنولوژی به صنعت نورپردازی نمای ساختمان ها تحول بزرگی در نورپردازی به وجود آورده است. استفاده از نورپردازی مدرن و هوشمند، سبب ارتقا کیفیت نمای ساختمان خواهد شد. در تکنولوژی نورپردازی نمای ساختمان، مصرف برق پایین و طول عمر بالاتری نسبت به نورپردازی سنتی و قدیمی دارد. نور یکنواخت با نشان دادن حجم کلی ساختمان، سبب تخت به نظر رسیدن نمای آن می شود. برای ایجاد نور یکنواخت، باید چراغ ها روی ساختمان های مقابل یا پایه های بلند نصب شوند. با استفاده از جدید ترین فناوری نورپردازی برای یک ساختمان، می توان آن را به یک جاذبه توریستی در شب تبدیل کرد.

نورپردازی بیرونی ساختمان

نورپردازی بیرونی ساختمان باید به گونه ای در نظر گرفته شود که بر ویژگی بصری و عمومی محیط تاثیر بگذارد. نورپردازی یکنواخت توانایی ایجاد این ویژگی را دارد. نورپردازی بیرونی ساختمان شامل روشنایی یکنواخت محوطه، نورپردازی درختان، نورپردازی سطح درختان، نورپردازی آلاچیق و سایبان ها می شود. بسیاری از گیاهان در روشنائی روز قابل توجه نیستند ولی در شب با نوردهی به آنها جلوه خاص پیدا می کنند. روشنایی یکنواخت محوطه شامل :

 نورپردازی زیر درختان و سطح زمین

انجام نورپردازی در زیر درختان، فضای سبز جالبی را ایجاد خواهد کرد. چرا که درختان از عنصر های اصلی فضای بیرونی ساختمان هستند. شما می توانید با استفاده از نور های رنگی، شکل محیط را تغییر بدهید.

 نورپردازی آلاچیق و سایبان

نورپردازی باید در این مکان ها به گونه ای طراحی شود که از جنبه های روانشناسی آرامش و راحتی ایجاد کند. افراد هنگام نشستن و استراحت نیاز به یک روشنایی مناسب دارند. در نتیجه محیط نباید در تاریکی فرو برود. توصیه می شود برای نورپردازی بیرونی ساختمان در بخش آلاچیق، از نور های ملایم و نرم استفاده کنید.

 در پایان نورپردازی یکنواخت

آشنایی با روش های مختلف نورپردازی، از مهم ترین بخش های معماری داخلی است. فرآیند یادگیری به شما کمک می کند تا با سبک های متنوع طراحی نورپردازی آشنا شوید. بدین ترتیب می توانید بهترین روش را برا سبک دکوراسیون خود انتخاب نمایید. نورپردازی یکنواخت نیز، جزو روش های معماری داخلی به حساب می آید. فراموش نکنید که برای ایجاد یک نورپردازی استاندارد و زیبا،‌ علاوه‌ بر خلاقیت و سلیقه، به لوازم استاندارد نیاز دارید. امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. این مقاله توسط تیم پیشگام نور تهیه شده است. اگر از خواندن این مقاله راضی بودید، خواندن آن را به دوستانتان نیز پیشنهاد کنید. همچنین می‌توانید سوالات خودتان را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. کارشناسان مجموعه ما، آماده خدمت رسانی به شما همراه عزیز هستند.

توییتر پیشگام نور را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

×