لوگو پیشگام نور

نورپردازی رامبراندی چیست؟

نورپردازی رامبرندی

فهرست مطالب

معرفی نورپردازی رامبراندی

نورپردازی رامبراندی یکی از محبوب ترین تکنیک های نورپردازی پرتره است. عکاسان مبتدی اغلب برای یافتن نور مناسب برای پرتره های خود تلاش می کنند. دانستن نحوه و مکان تنظیم نور مناسب برای عکاسی می تواند عکس های غیررسمی را از پرتره های حرفه ای متمایز کند. یکی از انواع نورپردازی که فوراً به عکس های شما عمق می دهد، نورپردازی رامبراند نامیده می شود.

در اینجا قصد داریم موضوعی به نام نورپردازی رامبراند را مطالعه کنیم. این نورپردازی مستقیماً از نقاشی وارد سینما و عکاسی شده است.

مطالب مرتبط : نورپردازی مهمانی

تکنیک نورپردازی رامبراندی

تکنیک اصلی نورپردازی رامبراند نور ملایم در یک طرف صورت است و به دلیل زاویه شخصیت اصلی، نور مثلثی شکل در قسمت تاریک صورت نقش بسته می بندد.

این نوع نورپردازی در سینما و عکاسی به همین صورت استفاده می شود و به شدت بر شخصیت مورد نظر تاکید می کند! نورپردازی رامبراند را نورپردازی دراماتیک نیز می نامیم!

منظور از نورپردازی دراماتیک در کتاب نورپردازی کی گری دقیقا به این معناست که نورپردازی دراماتیک به این معناست که بتوان آن را نشان داد و دراماتیک شد! مفهوم اصلی دراماتیک در اینجا این است که ما می خواهیم چنین عکسی را در کادر ببینیم.

کافی است به شخصیت اصلی توجه کنیم تا ببینیم آیا نسبت به دید ما، مایل ایستاده یا نه؟ حال برای اطمینان باید بررسی کنیم که آیا قسمت تاریک صورت او به دوربین نزدیکتر است یا خیر؟! باز هم برای اینکه مطمئن باشیم باید بررسی کنیم که آیا نور ملایم یک طرف صورت شخصیت را می پوشاند یا نه؟! در مرحله آخر باید ببینیم آیا نور مثلثی شکل روی گونه سمت تاریک ایجاد می شود یا خیر؟!

اگر این شرایط فراهم شد، بدون شک نورپردازی متعلق به رامبراند است. اما اگر همه این شرایط را نبینیم، باید حتما نور مثلثی شکل روی گونه سمت تاریک را ببینیم! همچنین توجه داشته باشید که در نورپردازی رامبراندی، سوژه کمی کج شده است! یعنی مستقیم رو به دوربین نیست و کمی به سمت منبع نور اصلی متمایل شده است.

مطالب مرتبط : نورپردازی کافه

قوانین شخصی

البته این را بدانید که برخی از فیلمبرداران و عکاسان قوانین بسیار کوتاه و شخصی برای نورپردازی وضع می کنند! یعنی در نورپردازی رامبراندی سوژه مستقیم به جلو نگاه می کند! پس تنها مشخصه اصلی و جدایی ناپذیر نورپردازی رامبراند نور مثلثی است و بقیه شرایط همیشه نباید درست باشد.
حالا باید بر اساس 3 اصل اساسی نورپردازی رامبراند فرمولی تعریف کنیم تا بتوانیم خروجی درستی بگیریم و تصویرمان را شبیه عکس ها و نقاشی های رامبراند کنیم. بنابراین، ابتدا 3 سوال از خود می پرسیم و نورپردازی رامبراند را طراحی می کنیم:

دوربین کجاست!؟
نور اصلی کجاست!؟
نور پُر کننده کجاست!؟

1- دوربین کجاست!؟

خیلی ساده است که بگوییم هر جا که سوژه باشد، دوربین درست مقابل آنها خواهد بود. یعنی موقعیت دوربین و سوژه ارتباط مستقیمی با هم دارند. دوربین و سوژه باید دقیقا روبروی هم باشند. توجه کنید، حتما روبروی هم!

یعنی وقتی از ویزور دوربین (چشمی – منظره یاب) به سوژه نگاه می کنیم، باید سوژه را مستقیم و رو در رو ببینیم. اما آیا قبلاً نگفتیم که سوژه نباید مستقیم به دوربین نگاه کند و کمی به یک طرف متمایل شود؟!

عجله نکنید، ما این را هم بررسی می کنیم. شما فقط باید قسمت های مختلف فرمول نورپردازی رامبراندی را مرحله به مرحله مرور کنید و تمام شرایط را رعایت کنید تا در نهایت به نتیجه صحیح برسید.

2- نور اصلی کجاست؟!

این مهمترین و حیاتی ترین اصل سه اصل نورپردازی رامبراند است! نور اصلی نوری است که نورپردازی اصلی صحنه را بر عهده دارد! البته توضیح و آموزش نور و نورپردازی بسیار زمان برتر و عمیق تر از این توضیحات یک خطی است.

حال باید بدانیم نور اصلی (Main Light – Key Light) در کجای صحنه قرار دارد؟! در حال حاضر قصد داریم یک نکته طلایی را به شما بگوییم که در هر شرایط نوری برای شما مفید خواهد بود. در مورد نورپردازی، همیشه اول دوربین را روشن کنید و فقط بعد سوژه را در صحنه قرار دهید و همه چیز را مطابق دوربین و سوژه بچینید!

حالا باید نور اصلی را با توجه به دوربین و سوژه بچینیم. در اینجا دوربین مستقیماً در مقابل سوژه قرار دارد، بنابراین نور را 45 درجه از دوربین و متناسب با آن در سمت راست یا چپ دوربین قرار می دهیم.

خیلی ساده است! اگر فرض کنیم در نورپردازی رامبراندی سوژه در ضلع شمالی و دوربین در ضلع جنوبی باشد، نور اصلی ما یا جنوب غربی یا جنوب شرقی است.

حالا که نقطه نورانی پیدا کردید، یک نکته طلایی دیگر در مورد نورپردازی به شما می گوییم. فقط جهت نور به سمت دوربین مهم نیست، بلکه همیشه باید ارتفاع نور در نورپردازی را به دقت بررسی کنید.

در اینجا به ارتفاع نور 60 درجه از سطح زمین نیاز داریم. پس بیایید یک بار دیگر تکرار کنیم: دوربین رو به سوژه، نور اصلی رو به جنوب غربی یا جنوب شرقی و در ارتفاع 60 درجه از زمین.

حال در این قسمت می خواهیم سوژه کمی موقعیت خود را تغییر دهد. پس تا الان مستقیم جلوی دوربین بود حالا باید کمی به سمت نور اصلی بچرخد. بنابراین آن طرف صورت که تیره تر و به دوربین نزدیکتر است!

اکنون که سوژه به سمت دوربین متمایل شده است، باید یک نور مثلثی شکل در سمت تاریک صورت او ببینیم. اگر ما آن را نمی بینیم، دو دلیل دارد:

اولا شاید به چیدمان صحیح نور، دوربین و سوژه توجه نکرده ایم! پس باید کمی با آزمون و خطا نور را تغییر دهیم تا به این مثلث نوری برسیم.

دوم اینکه شاید سوژه ما برای این نوع نورپردازی مناسب نباشد. نورپردازی رامبراندی بیشتر برای چهره هایی با بینی کشیده و گونه های برجسته مناسب است. زیرا در واقع این مثلث روشن سایه گونه ها و بینی است که در یک نقطه به هم می رسند.

۳– نور پُرکننده کجاست؟!

اگر تا الان کارتان را به خوبی انجام داده باشید، می بینید که سوژه به سمت دوربین متمایل شده و یک طرف صورتشان روشن است. همزمان نور ملایمی روی صورت پخش می شود و قسمت تاریک صورت که به دوربین نزدیکتر است با نور مثلثی تزئین می شود.

تنها نکته سوم و آخر این فرمول سه گانه این است که قسمت تیره صورت آنقدر تیره است که جزئیات صورت از بین می رود. یعنی ما دیگر پوست را درست و واضح نمی بینیم و شناخت ما از قسمت تاریک بسیار کمتر است.

برای حل این مشکل باید یک منبع نور به صحنه اضافه کنیم تا بتوانیم کمی قدرت نور اصلی روی صورت را کم کنیم. این در واقع به این معنی است که در نورپردازی رامبراندی نور اصلی آنقدر روشن نباشد که قسمت تاریک را کاملاً به سایه تبدیل کند.

پس منبع نور دیگری را وارد صحنه می کنیم و دقیقاً در سمت مخالف نور اصلی قرار می دهیم. یعنی اگر نور اصلی در سمت جنوب غربی باشد، نور تکمیلی به سمت جنوب شرقی می رود و بالعکس. البته شدت نور در رابطه متقابل اهمیت زیادی دارد.

البته به جای منبع نوری دیگر همیشه توصیه می شود از یک بازتابنده استفاده کنید، زیرا بازتابنده نیازی به تنظیم شدت ندارد و نور را بسیار نرم (دیفیوز) ساطع می کند.

رفلکتور به هر جسمی گفته می شود که نور را منعکس کند، یعنی بازتابنده! با استفاده از رفلکتورها از نور کمتری استفاده می کنیم، حفظ نسبت نور بسیار راحت تر است و نور بسیار ملایم تری در صحنه خواهیم داشت که بسیار جذاب تر و چشمگیرتر است.

پس سعی کنید این سه اصل نورپردازی رامبراند را با دقت و گام به گام با آموزش رعایت کنید تا نتیجه کار درست به نظر برسد و همچنین بدانید که اگرچه فرمول ها در آموزش عکاسی و فیلم به زبان ساده بسیار موثر هستند، اما آموزش سینما و فیلمبرداری چه می شود. کارگردانی، آزمون، خطا و تمرین همیشه در آموزش یک حوزه دیگر کمک می کند.

البته طبق این راهنما فقط یک بار باید نورپردازی را انجام دهید. نیازی به آموزش بیشتر و آزمون و خطا ندارید.

نورپردازی رامبراندی با نور طبیعی

یکی از بهترین چیزها در مورد نورپردازی رامبراند این است که می توان با نور طبیعی به آن رسید، یک پنجره ساده با جریان نور. برخی از عکاسان حتی نور پنجره را ترجیح می دهند. مزیت کار با نور پنجره این است که مردم به آن عادت کرده اند.

مدل های شما راحت تر خواهند بود و رفتار طبیعی تری در مقابل دوربین خواهند داشت. یعنی علاوه بر نورپردازی، هر عکاسی باید به این فکر کند که چگونه مدل خود را طبیعی جلوه دهد و کدام یک از زنان و مردان برای مدل های خود برای پرتره چهره مناسب تر است. مطمئن شوید که در روز عکسبرداری نور مستقیم خورشید وجود ندارد، اما آسمان ابری است. به این ترتیب نور پخش می شود.

اگر در نورپردازی رامبراندی، نور خورشید خیلی شدید است، مدل را به اتاقی با پنجره رو به شمال منتقل کنید. ترفند دیگر این است که یک ملحفه سفید جلوی پنجره آویزان کنید که به شما کمک می کند جلوه آسمان ابری را تقلید کنید.

نورپردازی غیر طبیعی رامبراند

در برخی موارد، ممکن است به یک منبع نور اضافی نیز نیاز داشته باشید تا نور اضافی در طرف مقابل پرتره رامبراند فراهم شود. اطمینان حاصل کنید که منبع نور ثانویه تقریباً نصف شدت منبع نور اولیه و زیر سطح چشم باشد تا بهترین نتیجه را بدست آورید. می توانید از یک بازتابنده یا منبع نور ثانویه استفاده کنید.

نورپردازی پروانه ای رامبراند

نام شاعرانه این نوع نورپردازی رامبراندی از الگوی سایه پروانه ای می آید که در زیر دماغه مدل ظاهر می شود زمانی که منبع نور اصلی مستقیماً در بالا و پشت دوربین قرار می گیرد. این به این معنی است که عکس زیر منبع نور انداخته می شود. از نورپردازی پروانه ای برای عکس های پر زرق و برق استفاده می شود.

ایجاد سایه در زیر گونه ها و چانه. برای افراد مسن مناسب است زیرا چین و چروک را کاهش می دهد. علاوه بر این، فردی با گونه های برجسته و صورت باریک نیز با الگوی پروانه ای چشمگیر به نظر می رسد. مدل هایی با صورت گرد و پهن با حلقه یا حتی اسپلیت لایت که صورت را باریک می کند بهتر عمل خواهند کرد.

تکنیک نورپردازی رامبراندی برای سال ها به عنوان یک تکنیک نورپردازی کلاسیک مورد توجه عکاسان پرتره بوده است. علیرغم تاثیر زیادی که این تکنیک بر ابراز احساسات در عکاسی پرتره دارد، اجرای این نوع نورپردازی پیچیده نیست و با کمی زمان و دقت به راحتی قابل دستیابی است.

لینکدین پیشگام نور را دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

×