لوگو پیشگام نور

ضوابط نورپردازی ساختمان و بررسی مقررات نورپردازی

ضوابط نورپردازی ساختمان

فهرست مطالب

مقررات نورپردازی ساختمان

یکی از عواملی که می تواند افراد را به یک ساختمان جذب و نظر آنها را جلب نماید نمای خوب است که نشان دهنده کیفیت و نوع ساختمان است. البته نباید از تاثیر نور در ایجاد منظره ای جذاب و چشمگیر غافل شد. در واقع نمای ساختمان به دلیل وجود نور کافی در روز به خوبی دیده می شود اما برای بهتر دیده شدن در شب باید از اصول نورپردازی ساختمان به روش صحیح استفاده کرد. در این مقاله به ضوابط نورپردازی ساختمان، عوامل موثر بر آن و باید ها و نباید ها در این مورد می پردازیم، پس تا پایان با ما همراه باشید.

بررسی اهمیت نورپردازی ساختمان

امروزه نورپردازی نمای بسیاری از ساختمان ها به قدری زیبا و چشمگیر هستند که هر کسی با عبور از کنار آنها به فکر نورپردازی محل سکونت خود می افتد. اهمیت اصلی نورپردازی ساختمان این است که وقتی شب فرا می رسد، خانه بدون چراغ های تزئینی در نمای آن در تاریکی فرو می رود و بیننده چیزی جز دیوارهای سیاه نمی بیند. با استفاده از تجهیزات نورپردازی می توان معماری زیبای این ساختمان ها را در شب به زیبایی به نمایش گذاشت. نورپردازی بی نقص و انتخاب درست ضوابط نورپردازی ساختمان مناسب برای نمای خانه و ساختمان می تواند زیبایی خانه را در شب بیشتر از روز به نمایش بگذارد و جلب توجه کند.

انواع نورپردازی و روشنایی چشم انداز ساختمان را زیبا کرده و علاوه بر آن زیباسازی نمای شهر را بهبود می بخشد. درخشش ساختمان های اصلی، مراکز تفریحی و هتل ها نیز گردشگران را به خود جذب می کند و باعث می شود همه از منظره شهر در شب لذت ببرند. شما می توانید با نورپردازی یک ساختمان چند طبقه را به یک ساختمان خاص تبدیل کنید و با درخشش برج ها، روشنایی آن ها را افزایش دهید.

مطالب مرتبط : هزینه نورپردازی استخر

بررسی اهمیت نورپردازی ساختمان های تجاری در اقتصاد

نورپردازی نماهای ساختمان های تجاری در عین حال که درخشندگی و عظمت به ساختمان ها می بخشد باعث افزایش رونق آن ها نیز می شود. امروزه بیشتر مردم روز و شب خود را بیرون از خانه می گذرانند. آنها اغلب بعد از کار به دنبال سرگرمی هستند و می خواهند اوقات خوشی داشته باشند. افراد زیادی نیز در مراکز تفریحی و پارک ها کار می کنند. این افراد به حفاظت و دید کافی در تاریکی شب نیاز دارند.

زیبایی و جلب توجه یک ساختمان تجاری تاثیر بسزایی در اقتصاد آن دارد و صاحبان مشاغل نیز این ضوابط نورپردازی ساختمان را به خوبی می دانند زیرا می بینیم که به ظاهر ساختمان خود اهمیت می دهند. به عنوان مثال رستوران ها و بارها با نورپردازی مناسب و جذاب می توانند توجه مردم را به خود جلب کرده و تعداد مشتریان را افزایش دهند. همچنین هتل ها با نورپردازی خوب لوکس ‌تر به نظر می ‌رسند و توجه مسافران را به خود جلب می ‌کنند. در عین حال نورپردازی بناهای تاریخی نیز مهم است و باید بر اساس اصول انجام شود تا عظمت و شکوه آنها بیشتر دیده شود و گردشگران از آنها لذت ببرند. نورپردازی ساختمان های صنعتی نیز از نظر بهداشت حرفه ای اهمیت ویژه ای دارد.

مطالب مرتبط : نورپردازی خانه ویلایی

اصول نورپردازی ساختمان

در طراحی داخلی باید به ضوابط نورپردازی ساختمان توجه کرد زیرا باید تجهیزات الکتریکی مانند سیم کشی خانه و به ویژه ابزار و تجهیزات دکوراسیون داخلی نصب شود. مثلاً اگر پس از اتمام گچ بری و رنگ آمیزی ساختمان، به فکر نورپردازی سقف یا دیوارها باشیم، باید لوله های برق را تخریب کرده و لوله، کلید و پریز برق را نصب کنیم. فضا با نور تعریف می شود. لوکوربوزیه در این باره گفته: معماری نوعی بازی ماهرانه، دقیق و زیبا با حجم‌ هایی است که در نور ظاهر می شوند.

چشمان ما طوری طراحی شده اند که شکل ‌ها را از طریق نور ببینند. تکنیک های طراحی ساده می تواند کارایی ساختمان را افزایش دهد و فضاهای زیباتر، سالم و کارآمد تری ایجاد کند. به دلیل تنوع در زمینه نورپردازی، شاید طراحی نورپردازی خانه یا محل کار برای شما کار سخت و گیج کننده ای باشد. نورپردازی با توجه به محیط صورت می گیرد. تعیین میزان نور مورد نیاز برای هر اتاق و فضا بستگی به فعالیت هایی دارد که باید در آن فضا انجام شود. می توانید بررسی کنید که کاربری این مکان خصوصی است یا عمومی. فهرستی از سطوح نور مورد نیاز تهیه کنید.

یکی از ضوابط نورپردازی ساختمان که اغلب در ساخت نورپردازی نادیده گرفته می شود، نورپردازی فضا هایی است که بیشترین استفاده را دارند. یعنی کارهای زیادی در آن منطقه انجام می شود یا اغلب مردم در آنجا حضور دارند. اصل اساسی دیگر، اصل تعادل نور است. تمرکز منبع نور در اتاق باید روی قسمتی باشد که کار بیشتری در آن انجام می شود و در عین حال پرتو های نور دیگری نیز در اتاق پخش شود تا آرامش دیداری را مختل نکند. یک تصور غلط رایج این است که شما باید کل اتاق را روشن کنید. اما این یک اشتباه است و باید سعی کنید به جای روشنایی کل اتاق، منابع نور و فاصله آنها را به درستی قرار دهید.

ضوابط و مقررات نورپردازی ساختمان

1. مخفی کردن منبع نور

یکی از مشکلات اصلی که می تواند در زمینه ضوابط نورپردازی ساختمان وجود داشته باشد، مشخص بودن منبع نوری است که برای نورپردازی استفاده می شود. توجه به این نکته ضروری است که منبع اصلی تابش نور در مکانی مخفی از دید عموم قرار گیرد، در غیر این صورت باعث ایجاد آشفتگی در نمای ساختمان و عدم تناسب می شود.

۲.میزان و رنگ نور

رنگ های استفاده شده و اندازه و شدت هر کدام نیز بسیار موثر است. اشتباهات در این مورد می تواند نورپردازی نما را به هم ریخته و نامرتب نشان دهد.

۳.هماهنگی نور های به کار گرفته شده

به طور کلی در ضوابط نورپردازی ساختمان باید با مصالح به کار رفته در ساختمان و نوع طراحی ساختمان سازگار باشد. به عنوان مثال، اگر خانه دارای پنجره ساده و معمولی است، یکی از راه های کم هزینه استفاده از چراغ های LED مخفی است که در بالا و پایین پنجره قرار می گیرند. این روش بخصوص برای ساختمان هایی که نمای معمولی و غیر جذابی دارند و یا ساختمان هایی که نمی توان از آنها برای نورپردازی نما استفاده کرد بسیار مفید و موثر است.

۴.سازگاری نورهای به کار رفته با محیط و ساختمان های اطراف

آلودگی نوری اصطلاحی است که در این مورد استفاده می شود که ساختمانی وجود دارد که از نظر نورپردازی بسیار با محیط اطراف تضاد داشته باشد و به نظر بیننده نامنظم به نظر برسد، بنابراین نگاه کردن به محیط اطراف در نحوه نورپردازی نیز عاملی است که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد.

۵.برجسته نشان دادن عناصر نما

یکی از مهمترین ضوابط نورپردازی ساختمان این است که باید به دید بهتر ساختمان و عناصر مورد استفاده در نما در شب کمک کند. بنابراین اگر عناصری مانند بالکن، طاق، ستون و … در خانه شما وجود دارد، نورپردازی باید به گونه ای باشد که این عناصر را به بهترین شکل نشان دهد. مثال اگر هدف شما از نور پردازی برجسته کردن معماری منحصر به فرد نمای شماست ، پروژکتور می تواند مناسب ترین مورد برای شما باشد. پروژکتور ها عمدتاً در قسمت پایین دیوار و جلوی نما قرار می گیرند و کل نما را روشن می کنند تا بر طراحی و متریال تأکید شود. همچنین می توانید برای ایجاد حال و هوای خاص با رنگ نور بازی کنید یا در شب رنگ خاصی به نما بدهید.

اهداف نورپردازی ساختمان

قبل از هر چیز در ضوابط نورپردازی ساختمان ممکن است فکر کنید نیاز به نورپردازی نمای خانه چیست؟ مرکز مهندس و سازنده برای رسیدن به چه هدفی باید هزینه انجام این کار را بپذیرد؟ اگر بخواهیم پاسخی برای این سوالات پیدا کنیم باید بگوییم که نورپردازی نمای سازه معماری دارای اهداف زیر است:

برای ایجاد یک تصویر بصری در شهر
برای افزایش ارزش ساختمان
برای تقویت معماری
برای جلب توجه رهگذران و گردشگران
برای معرفی کردن ساختمان و تبلیغ و جنبه‌ های تجاری

نورپردازی خوب در شب بر روی بناهای تاریخی یا طراحی نورپردازی پویا در ساختمان های مدرن می تواند ارزش یک شهر را افزایش دهد، گردشگران را جذب و از کسب و کارها در آن منطقه حمایت کند. این موارد از مهمترین اهدافی هستند که باعث شده تا به نورپردازی ساختمان توجه شود.

اهمیت نورپردازی در ساختمان اداری

در اکثر محیط های کاری یکی از اهداف اولیه بهره وری و کارایی است و از ضوابط نورپردازی ساختمان برای حمایت از دستیابی به این اهداف استفاده می شود. خوشبختانه روند رو به رشدی برای افزایش رضایت کارکنان در بیشتر محیط های کاری پدید آمده است و نور باید در ایجاد رضایت روحی و روانی در محیط نقش داشته باشد. استفاده از روش‌ های نورپردازی تکراری تاثیر کمتری بر کارایی و رضایت کاربر در بیشتر محیط ‌های کاری دارد. گاهی اوقات می توان از روش های غیر استاندارد اما خلاقانه در بسیاری از ادارات استفاده کرد.

همانطور که در مقاله اشاره شد یکی از ضوابط نورپردازی ساختمان این است که نمای ساختمان در شب تنها با استفاده از نورپردازی دیده می شود، بنابراین نورپردازی به یک معنا ضروری و مهم است. نورپردازی را قبلاً آن فقط در مغازه ‌ها و ساختمان ‌ها، مراکز خرید و مراکز تفریحی و ساختمان ‌های معروف و مهم می ‌دیدیم، اما امروزه در بیشتر ساختمان ‌ها و کاربری‌ های گوناگون وجود دارد. البته این نوع نورپردازی چندان ارزان نیست، اما اگر دغدغه ظاهر و روشنایی خانه خود را دارید، قطعا بهترین و بی نظیر ترین انتخاب برای شما خواهد بود. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و ضوابط نورپردازی ساختمان و نکاتی که در آن نامبرده شد حتما رعایت شود.

فیسبوک پیشگام نور را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

×