اين روزها آفتاب که غروب ميکند و شهر به سمت تاريکي ميرود تازه چشمتان به جمال نماي ساختمانهايي روشن ميشود که در روشنايي روز حتي يکبار هم به چشمتان نيامده بودند. خيلي وقتها اگر همان ساختماني که هر روز صبح از جلوي آن رد ميشويد را بعد از تاريکي هوا ببينيد نميشناسيد و همه اينها به لطف رعايت اصول نورپردازی نمای ساختمان هاست.
آشنايي با ااصول نورپردازی نمای ساختمان چه اهميتي دارد؟
نورپردازي نماي ساختمان براي خيليها صرفا جنبه زيبايي دارد. مثلاً در ساختمانهاي مسکوني تأکيد بر زيبايي بنا در شب است و روشنايي ساختمان و محوطه براي رفت و آمد ساکنين اهميت زيادي دارد. اما اگر نورپردازي بنا بر اساس اصول نورپردازی نمای ساختمان انجام شود ميتواند نقشهاي مهمتري هم داشته باشد؛ به طور مثال با نورپردازي ميتوان بخشي از ظاهر ساختمان را چشمگيرتر نمايش داد و بخش ديگري را به طور کامل پنهانکرد يا در مورد ساختمانهاي تجاري ميتوان با نورپردازي تأکيد بيشتري بر بخشهاي تبليغاتي ظاهر ساختمان اعمال کرد. ضمن اين که يک نورپردازي مناسب نقش بسزايي در افزايش امنيت يک ساختمان دارد.
بر همين اساس آشنايي با اصول نورپردازی نمای ساختمان ميتواند در زيباتر و البته کاربرديتر شدن ساختمان موردنظرتان به شما کمک زيادي کند.
نورپردازي نماي ساختمان تجاري
هدف گذاري براي نورپردازي نماي ساختمان
«قبل از هر کاري نقشه بکشيد»
نورپردازي نماي ساختمان بايد با هدف مشخصي انجام شود. ممکن است هدف روشن کردن کل نما باشد يا صرفا بخشي از نما که قصد برجسته نشان دادن آن را داريد.
اگر دقت کرده باشيد نورپردازي بعضي ساختمانها در شب چشمتان را اذيت ميکند، يا ممکن است نور بعضي قسمتها مثل تراس طبقه بالايي، روي قسمتهاي ديگر ساختمان سايه انداخته و در نتيجه ظاهر ساختمان خوب به نظر نرسد.
در حقيقت مهمترين بخش در اصول نورپردازی نمای ساختمان شدت، جهت و رنگ نور است.
رنگ نورپردازي نماي ساختمان بايد با رنگ مصالح به کار رفته تناسب داشته باشد. نورهاي رنگي پر طرفدار براي نماي ساختمانها معمولا آبي يا سفيد هستند چون با غالب رنگها هارموني زيبايي ايجاد ميکنند.

اصول نورپردازی نمای ساختمان
شدت نور کم باعث کمجلوه بودن نما و شدت نور زياد باعث ديده شدن عيب و ايرادها و ايجاد آلودگي نوري ميشود. پس بهتر است از نورهايي با شدت متعادل استفاده کنيد.
جهت نورپردازي نماي ساختمان بايد طوري باشد که نور به داخل ساختمان تابيده نشود چون باعث ايجاد اختلال نور و مزاحمت براي ساکنين ميشود. ضمن اينکه با مصرف برق بيشتر روشنايي زيادي هم براي نماي ساختمان فراهم نميکند. نکته ديگر آن که نورپردازي بايد به شکلي انجام شود که منبع نور مشخص نباشد.
انتخاب شيوه نورپردازي نماي ساختمان
«يک بوم و دو هوا نباشيد»
نورپردازي يکدست
اگر ميخواهيد تمام سطوح ساختمان يکدست و بدون پستي و بلندي به نظر برسد ميتوانيد از اين نوع نورپردازي نماي ساختمان استفاده کنيد. در اين شيوه منبع نور (معمولاً پرژکتور) در گوشهاي خارج از ساختمان قرار داده ميشود. از مزاياي اين روش نورپردازي اين است که هر زمان که بخواهيد از آن استفاده کنيد ميتوانيد و اهميتي ندارد که ساختمان شما سالها پيش ساخته شده يا هماکنون در حال ساخت است. چون نيازي به سيمکشي و تعبيه ابزار و وسايل خاص نخواهيد داشت.
نورپردازي خشن
اين نورپردازي مناسب بناهايي است که بخشي از آنها با شيوه يا مصالح خاصي ساخته شده باشد. به طور مثال اگر در معماري پنجرههاي ساختمان المانهاي خاصي وجود داشته باشد يا از سنگ و گرانيت با بافت ريز استفاده شده باشد، اين نورپردازي ميتواند جلوه اين بخشها را چندين برابر کند. در اين شيوه ساير بخشهاي ساختمان روشن نميشوند. پس بهتر است در هدفگذاري و نقشه اوليه ساختمان مشخص کنيد که کدام بخشها بايد روشن يا تاريک باشند. چون نورپردازي ساختمان با يک بوم و دو هوا جور در نميآيد.
در اين شيوه ابزار و چراغها بر روي بخشهاي روشني که مشخص کردهايد قرار ميگيرند و تمرکز نورپردازي بر اين قسمتهاست.
نورپردازي از داخل و خارج
در اين روش که جذابترين روش براي ساختمانهاي مسکوني است، از پنجرهها و المانهاي ديگري که در نماي ساختمان وجود دارد استفاده ميشود و به اين ترتيب حجم و طول ساختمان جلوه بيشتري پيدا ميکند. شيوه کار به اين صورت است که با نصب چراغ يا فيبرهاي نوري در زير طاقي پنجرهها و ساير خطوط افقي و عمودي ساختمان، نورپردازي نماي ساختمان انجام ميشود.
چند نکته مهم در اصول نورپردازي نماي ساختمان
اگر بخواهيد حجم ساختمان بيشتر به نظر برسد
شدت نور کليديترين نکته در نمايش حجم ساختمان است. براي اين کار بايد شدت نوري که از جهات مختلف به ساختمان ميتابد متفاوت باشد. اين کار را به کمک تغيير رنگ نور هم ميتوان انجام داد اما از آنجا استفاده از چندين رنگ مختلف براي نورپردازي نماي ساختمان چندان متداول و زيبا نيست، بهتر است با کنترل شدت نور اين کار را انجام بدهيد.
اگر بخواهيد فرمهاي متفاوت در نما را متمايز کنيد
براي اين کار درخشندگي نور بايد در فرمهاي مختلف متفاوت باشد. به طور مثال براي فرمهايي با خطوط شکسته از نورهايي تيز و درخشان و براي فرمهاي منحني شکل از نورهاي محو و مات استفاده کنيد.
اگر ساختمان شما ستونهاي زيادي دارد
براي جلوه بخشيدن به ساختمانهايي که ستونها بخش مهمي از معماري آنها هستند، بهتر است تجهيزات نورپردازي را طوري تعبيه کنيد که يک سمت ستون روشن و در سمت ديگر آن سايههاي کوچکي ايجاد شود.
اگر ميخواهيد ظاهر ساختمانتان با ابهت باشد
هويت ساختمان شما مهم است. اگر ميخواهيد ظاهر ساختمان به شدت با ابهت و تأثيرگذار باشد، تجهيزات نورپردازي نماي ساختمان را به بنا نزديک کنيد تا جزئيات بهتر ديده شوند.
همان طور که گفتيم اصول نورپردازي نماي ساختمان جزئيات زيادي دارد و عوامل زيادي در انتخاب نوع نورپردازي و ابزار و تجهيزات مورد استفاده در آن تأثيرگذارند. بنابراين، با وجود اين که آشنايي با اين موارد به شما کمک ميکند در انتخاب نورپردازي ساختمان بهتر عمل کنيد بهتر است فرآيند نهايي را به کمک معماران و متخصصان اين حوزه انجام بدهيد.
ارسال نظر